LETO V POHÁRI alebo o tajomstve dobrého lekváru
Je tu najlepšie obdobie roka. Obdobie, keď sa ovocie mení na chutný lekvár. Výroba vlastných džemov a marmelád sa v posledných rokoch teší stále väčšej obľube. Prečo? Pretože domácemu džemu alebo lekváru sa nič nevyrovná.
Trochu si zaexperimentujte.
Najlepšiu chuť džemu dosiahnete jeho domácou prípravou. Pri varení iste oceníte aj to, že si sami vyberiete ovocie, ktoré na jeho prípravu použijete. Každá moderná gazdinka tiež rada experimentuje. Zabudnite na klasické recepty a trochu sa pri zaváraní pohrajte. Nebojte sa kombinovať. Vyberte dva druhy ovocia alebo do džemu pridajte čerstvé či sušené koreniny a bylinky. Fantázii sa medze nekladú! Môžete sa tiež inšpirovať našimi tipmi.
Jahodový džem s bazovými kvetmi alebo marcipánom?
Pripravte si lahodný jahodový džem s pridaním bazových kvetov. V hrnci zmiešajte jahody a 5 – 8 kusov hlavičiek kvetov bazy. Pred naplnením pohárov kvety z džemu vyberte. Jahodový džem môžete ochutiť aj kvetmi agátu. Agátové kvety dajú džemu výraznú kvetinovú arómu.
Sladké pokušenie vznikne z kombinácie jahôd a marcipánu. Budete potrebovať 5 kg jahôd a 25 – 30 dkg marcipánovej hmoty, ktorú nastrúhate do džemu.
Jahody, rebarbora a višne
Nezabudnite na rebarboru. Za čias našich babičiek by ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy. Jahody sú výborné s rebarborou ale aj s višňami. Skúste uvariť domáci lekvár podľa receptu pána Kaldenekera. Jeho originálne nápady vás iste nesklamú.
Príprava rebarborového džemu je veľmi jednoduchá. Budete potrebovať len 5 kg ošúpanej rebarbory, 1 kg cukru a 3 čajové lyžičky pektínu.
Rebarborový džem môžete pripraviť aj s pridaním višní alebo čerstvých jahôd. Rebarboru a višne zmiešajte v pomere 1:1, dochuťte s vanilkovou arómou a mletou škoricou.
Aby boli džemy naozaj chutné a dlho vydržali, používajte kvalitné želírovacie výrobky. U nás výhodne kúpite pektín z citrusových plodov, ktorý zaručí výbornú chuť a kvalitu vášho džemu. Okrem toho ušetríte aj čas. Príprava džemu či lekváru tradičným spôsobom zaberie celé hodiny. S pridaním pektínu ich uvaríte za pár minút.